Hoi!

 

Mijn naam is Léonie, ik ben 26 jaar en ben sinds juli 2017 verpleegkundige op afdeling A3va, abdominale chirurgie in het UMCG.  

Van 2013 t/m 2017 heb ik mijn opleiding HBO-V aan de Hanzehogeschool gevolgd. Omdat ik vanaf het begin van de opleiding een sterk gevoel had dat ik graag in het ziekenhuis wilde werken, koos ik er in mijn tweede jaar voor om een stage in het Evangelische Krankenhaus in Oldenburg, Duitsland, te doen. Door te kiezen voor deze buitenlandstage was ik op dat moment verzekerd van een stageplek in het ziekenhuis.  

Het gevoel werd door deze stage alleen maar versterkt. Toen ik eenmaal in de praktijk bezig was begreep ik waar ik in het eerste jaar zo hard voor aan het blokken was geweest; eindelijk kon ik de theorie die ik bestudeerd had toepassen! De combinatie werken/leren op mijn stageplek beviel zó goed, dat ik tijdens deze stage een sollicitatiebrief stuurde voor het Duaal/UMCG-traject wat je in jaar 3 en 4 kon volgen. Een traject waarin werken en leren gecombineerd wordt tot 4 dagen stage en 1 dag school, een jaar op een chirurgische afdeling en een jaar op een interne afdeling. 

 

Mijn chirurgische stage was op A3va, en na mijn afstuderen kon ik op deze afdeling blijven werken. Op mijn afdeling worden patiënten opgenomen die behandeld moeten worden voor een tumor of een ontsteking in het maagdarmstelsel. Deze behandeling vindt vrijwel altijd plaats in de vorm van een operatie. Patiënt wordt de avond voor de operatie opgenomen, de volgende dag vindt de operatie plaats en vervolgens verblijven zij postoperatief bij ons op de afdeling om te herstellen. Afhankelijk van het verloop van het herstel kan de patiënt uiteindelijk weer naar huis of naar een revalidatiecentrum.

Het werken op mijn afdeling is heel uitdagend. Geen dag is hetzelfde, een dienst die rustig lijkt te beginnen kan ineens omslaan naar een spannende, drukke dienst. Wat ik het leukste vind aan het werk op A3 is dat ik er gedurende de hele opname kan zijn voor de patiënt, en dat ik ervoor verantwoordelijk ben om de opname in goede banen te leiden. De verpleegkundige is tenslotte de enige discipline die de patiënt 24/7 in kaart heeft. Ik ben aanspreekpunt voor patiënt en zijn/haar naasten, chirurgen en alle andere disciplines die eraan te pas komen. Ik kan handelen in acute situaties, stel de zorg bij waar dat nodig is en help de patiënt in zijn meest kwetsbare periode.   

Verpleegkunde is een mooi vak dat constant in ontwikkeling is. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om je binnen het vak te specialiserenIk ben trots op wat ik doe, en ben van plan om nog vele jaren in dit prachtige vak werkzaam te blijven! 


Our sponsors